Zgodovina šolstva v Šempasu

ŠEMPAŠKA ŠOLA V LETIH 1960-1976

Uvajanje predmetnega pouka je potekalo počasi in se je uredilo šele po letu 1970. Problem je bil predvsem pomanjkanje predmetnih učiteljev, zato so tudi v višjih razredih poučevali razredni učitelji, ki so istočasno izredno študirali na pedagoški akademiji. 

S poukom športne vzgoje so bili povezani številni problemi. Pozimi je pouk potekal v razredih, drugače v dvorani v zadružnem domu, ob lepem vremenu na igrišču ob zadružnem domu. Stara šola je ležala ob prometni cesti Ajdovščina-Nova Gorica. Pločnikov ni bilo. Izredno nevaren je bil vsakodnevni prihod in odhod učencev iz šole, prav tako vodenje skupin od šole do telovadnice. Zato so na šoli posvetili veliko skrb prometni vzgoji in prometni varnosti.

1972. leto je bilo leto uvedbe 5-dnevnega delovnega tedna. Na šolah pa so se pojavili ciklografi, na katerih so začeli učitelji neumorno razmnoževati delovne liste in testne naloge.

NA NOVI ŠOLI

3. 7. 1978 je bil položen temeljni kamen za novo šolo in vrtec. Vse objekte so gradili iz samoprispevka občanov občine Nova Gorica. Huda zima in težak teren sta nekoliko zavirala gradbena dela, ki so se s pomladjo razživela. Pod idejnim vodstvom Marka Pogačnika so postavili spomenik revolucije in padlih v NOB. Otvoritev nove šole je je bila 27. 4. 1980.  

(Skupno 857 obiskov, današnjih obiskov 1)